TOCHTENVOER

Als je flink gaat wandelen (of klimmen...) wil je natuurlijk wat krachtvoer meenemen en wat is nou leuker dan dat zelf te maken wanneer je toch van kokkerellen houdt.

Hieronder vijf recepten voor tochtenvoer. Ik heb tot nu toe alleen de eerste al zelf uitgeprobeerd.

Muesli-notenreep

Overlevingscake

Vijgenreepjes

Chocolate fridge cake

Super-power-bar-waarmee-...



MUESLI-NOTENREEP

Toen we naar Italië gingen in de zomer van 2006 bakte ik zelf een heerlijke en heel eenvoudig te maken muesli-notenreep, die ook nog eens erg lekker bleek te zijn. Het recept kwam uit een oude Hoogtelijn (het blad van de NKBV), waarin allemaal tochtenvoer-recepten stonden en Hoogtelijn had deze reep weer van Alpin 'gepikt'.


Voor ongeveer 12 repen:

(ik had op dat moment geen werkende weegschaal en ik kan uit eigen ervaring melden dat een beetje gokken met de hoeveelheden geen probleem oplevert)

Laat de boter met de honing smelten op laag vuur. Hak de noten en het fruit fijn en meng dit samen met de havervlokken en citroensap door de boter.

Smeer dit mengsel ongeveer 1 centimeter dik op een ovenplaat die bekleed is met bakpapier. Bak de koek 30 minuten bij 150 graden. Als de koek nog erg slap is, kan je hem nog wat langer bakken, met de deur van de oven op een kiertje (als je ervaring hebt met het bakken van boterkoek, kun je goed inschatten wat nog te slap is. De mueslikoek wordt, net als boterkoek, nog harder als hij is afgekoeld, dus hij moet nog wel een beetje smeuïg zijn als je hem uit de oven haalt).

Snijd de koek in repen als hij nog warm is en verpak de repen afzonderlijk in een stukje plastic of bakpapier.

Terug naar boven

Nog meer recepten uit dezelfde Hoogtelijn:

OVERLEVINGSCAKE

Deze cake schijnt nogal makkelijk aan te passen te zijn aan wat er op zeker moment in de keuken voorhanden is. Tijdens een koud Freyrweekend in november had een jarig Jetje deze cake mee als traktatie. Hij heeft alles wat goed tochtenvoer nodig heeft: lang houdbaar, goed vullend en natuurlijk lekker!


Verwarm de melk, olie, honing en suiker op een zacht vuurtje. Meng dan alle andere ingredi‘nten erdoor. Giet het mengsel in een grote ingevette cakevorm en bak het een uur bij 180 graden. Als variatie kunnen stukjes chocola (Mmmm!) of gebroken suikerklontjes aan het deeg worden toegevoegd.

Terug naar boven

VIJGENREEPJES

Dit recept heb ik niet uitgeprobeerd, maar lijkt me prima tochtenvoer en het is erg snel klaar! Ik zou, gezien de eiwitten, het bakpoeder denk ik weglaten.


Voor ongeveer 20 stuks:

Hak de vijgen fijn (bij voorkeur in een keukenmachine) en meng ze met honing en sap. Meng in een kom de bloem met bakpoeder, eiwitten, olie en stroop. Voeg het vijgenmengsel toe en meng goed. Voeg eventueel nog wat bloem of sap toe, zodat het deeg handelbaar is. Draai ongeveer 20 'worstjes' (lengte acht cm) en wentel deze door de havervlokken. Bak ze tien tot twaalf minuten op 175 graden.

Terug naar boven

CHOCOLATE FRIDGE CAKE

Een recept zonder oven (de naam zegt het al) met lekker veel chocola. Nadeeltje voor de salmonella-vrezers: er gaan eieren in die niet worden verhit.

Dit recept geeft ongeveer 10 porties:

Smelt 400 gram van de chocolade met de boter au bain Marie. Overgiet de noten, indien gewenst, met kokend water en pel het schilletje er af. Je kunt het schilletje ook laten zitten. Rooster de noten vervolgens lichtbruin en meng ze door de chocolade. Eieren en rozijnen toevoegen, goed roeren en in een vorm gieten (een plastic roomijsbak heeft ongeveer de goede grootte). Laat het mengsel vier uur opstijven in de koelkast en bestrijk het daarna met de rest van de chocola, die ook au bain Marie gesmolten is. Voor vertrek in stukken snijden en apart verpakken is wel zo makkelijk.

Terug naar boven

SUPER-POWER-BAR-WAARMEE-JE-INEENS-WEER-HEEL-HARD-GAAT-LOPEN

Alleen de naam al nodigt uit tot uitproberen. Het recept is wat bewerkelijk, maar lijkt me enorm lekker. Het levert een soort gevulde fudge op, mét chocola en caffeine, dus uitstekend geschikt voor de 'einde-van-de-middag-dip'.


Het recept voor ongeveer 15 porties:

Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. De appeltjes, peertjes en abrikozen in de keukenmachine tot zeer kleine stukjes malen. Smelt de boter in een grote pan, roer de melk, cacao, koffie en suiker erdoor. Op een zacht vuur doorroeren tot de suiker is opgelost. Dan de boel verhitten tot 115 graden (het is zover als een beetje van het mengsel in koud water een zacht bolletje vormt). Gooi de rozijnen en versnipperde gedroogde vruchten erbij en laat ze vijf minuten doorkoken. Haal dan de pan van het vuur, schenk de Beerenburg erbij en laat een paar minuten afkoelen. Roer met een pollepel tot het mengsel dik, maar nog glanzend is. Schenk het dan in de springvorm, druk goed aan en laat 2 uur afkoelen. Controleer voor het gieten of de suiker goed is opgelost. Als er nog suikerkorrels te proeven zijn, is het aan te raden het geheel nogmaals te koken, anders eet je suikerklontjes in plaats van caramel. Keer na 2 uur de vorm om, snij de fudge in stukken en haal deze door de gesmolten chocola.

Terug naar boven